AKTUELNO

General Vidosav Kovačević kao neposredni učesnik događaja, od 1990. pa na dalje, istakao je da je veoma srećan što je država konačno progovorila o tim događajima i tom, kako kaže, strašnom događaju.

- O tim zločinima i herojskim podvizima naših ljudi, čini mi se da se nikada nije pričalo kao ove godine. To nas čini srećnima i drago nam je da se konačno progovori o tom priči. Kada bi se sada vratio 20 godina unazad, ono što mi je ipak najjači utisak iz tog perioda jeste jedinstvo naroda, vojske i države. To je nešto neviđeno. Imali smo sreću da smo putovali po celoj Srbiji i Crnoj Gori i mogli smo na licu mesta da se uverimo koliki je bio moral i spremnost ljudi da se suprostvaimo tom neprijatelju – rekao je Kovačević.

Foto: TvPink Printscreen

Kovačević je, komentarišući izjavu Jensa Stoltenberga koji je izjavio da ne smemo nikada da zaboravimo prošlost, ali da možemo da idemo dalje i da to je ono što NATO i Srbija danas rade kao partneri, rekao da su to samo političke priče i istakao da on lično sa NATO paktom nikada neće biti na ti.

- To je sasvim sigurno bio neviđen zločin i ne mogu nikada ni oprostiti niti zaboraviti – rekao je Kovačević.

Foto: TvPink Printscreen

Vojno politički komentator Aleksandar Radić,  istakao je da se ipak njegovo mišljenje razlikuje od mišljenja generala Kovačevića, naglasivši da životne okolnosti idu dalje i da smatra da je vrlo nekorektno da se uvek i stalno vraća in a to šta se dešavalo 1990. i 991 godine.

- Mi smo imali jedan istorijski užasan sled okolnosti, i jesam za to da treba da se podsećamo šta se desilo, ali da istovremeno moramo da prema tome politički pragmatično posmatramo - istakao je Radić.

Kako kaže, priča o evroatlanskim integracijama se nije izubila, već je samo reč o tome kako se neke teme prezentuju u medijima.

- Imamo istorijsku distancu od 20 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, ali i dalje imamo negativnu emociju, da li zbog realnih zbivanja ili zbog nečeg drugog? Mi smo doživeli veoma mnogo brutalnih stvari i mnogo toga se dešavalo u prvom poluvremenu, 90-tih godina – rekao je Radić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, problem emocija je problem medijske prezentacije, i ističe da ako se u medijima stalno izveštava o NATO kao negativnoj temi, onda će, kako kaže, stav biti negativan.

- U vreme kada je prošlo samo godinu ili dve od rata, ipak se nekako racionalnije razmišljalo o NATO paktu. Znate da je to bila agresija, znate da imate negativnu emociju prema tome, ali mesto Srbije, perspektive i političkog razvoja diktirale su da je nacija više okrenuta Evropi, a ako pričate o Evropi, ne možete da je odvajate od teme NATO – rekao je Radić.

Kako podseća, vodeće zemlje u NATO su i vodeće zemlje u Evropskoj uniji, i kako podseća, čitavo naše okruženje je dopustilo da se koristi njihov vazdušni prostor za dejstvo NATO avijacije, i potom su svi i ušli u NATO.

Foto: TvPink Printscreen

- Ono što jeste ozbiljna tema jeste, način na koji se ophodimo prema kreiranju javnog mnenja. Kada govorimo o činjenicama o NATO bombardovanju. Moraju da postoje čvrsti mehanizmi i država mora da stoji iza toga i da jasno afirmiše ko je bio heroj 1999.godine, jer politički mit o narodnom otporu stavljen je na stranu, postojali su pojedinci, postojale su jedinice koje su pokazale herojstvo i spremnost da urade svoje zadatke i prema tim ljudima treba uvek pokazati poštovanje – rekao je Radić.

Prema njegovim rečima, šta god da se u budućnosti bude dešavalo, mora da postoji jedan nivo javne kulture i da se zna da poštovanje prema ljudima koji su pokazali hrabrost mora da postoji i da se toga sećamo.

#Emisija Pravac

'